Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(ξαφνική) απώλεια ακοής και οι αιτίες του

παγκοσμίως επηρεάζονται από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους απώλειας ακοής. Και στα δύο νεογέννητα, καθώς και σε παιδιά και ενήλικες, υπάρχει κίνδυνος να αποκτηθεί η αδυναμία της ακοής ή να γεννηθεί μαζί τους. Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί τόσο σε ένα (μονομερές) όσο και σε (διμερή) αυτιά. Ο όρος περιλαμβάνει διάφορες μορφές. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους απώλειας ακοής/απώλειας ακοής.

Αιτίες απώλειας ακοής

Η απώλεια ακοής αποδίδεται σε διάφορες αιτίες. Από τη μία πλευρά, δικαιολογείται με τη διαδικασία φυσικής γήρανσης, στην οποία η ηχορύπανση παίζει ιδιαίτερα έναν κρίσιμο ρόλο. Από την άλλη πλευρά, ειδικότερα, ειδικά στα παιδιά, υπάρχει συχνή σκανδάλη για προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής.

απώλεια ακοής λόγω του κορυφαίου

Μια φλεγμονή του μέσου αυτιού οδηγεί σε διόγκωση των βλεννογόνων μεμβρανών στο αυτί. Ως αποτέλεσμα, ο εξαερισμός του εσωτερικού αυτιού δεν είναι πλέον εγγυημένος. Αυτό δημιουργεί αρνητική πίεση, η οποία εκφράζεται σε πίεση. Μπορεί να υπάρχει μια προσωρινή απώλεια ακοής, η οποία συνήθως εξαφανίζεται μετά τη θεραπεία της φλεγμονής.

απώλεια ακοής λόγω φραγμένων αυτιών

Η δυσκοιλιότητα των αυτιών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια ακοής. Στα παιδιά, μερικά από τα αυτιά φράξουν με τη διείσδυση ξένων σωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος τυχαίας βλάβης στο αυτί σε απόσταση, η οποία μπορεί επίσης να έχει προβλήματα με αυτό μακροπρόθεσμα. Οι ενήλικες ασθενείς συχνότερα έχουν δυσκοιλιότητα του καναλιού του αυτιού λόγω του κεριού του αυτιού. Πρόκειται επίσης για προσωρινό περιορισμό ακρόασης που αποκαθίσταται με καθαρισμό.

απώλεια ακοής λόγω άγχους

Η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει από υπερβολικό άγχος. Πιστεύεται ότι η αδρεναλίνη της ορμόνης στρες είναι υπεύθυνη, η οποία προκαλεί κράμπες των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, η ακριβής διαδικασία δεν είναι εντελώς γνωστή. Όποιος υποφέρει από απώλεια ακοής με υπερβολικό άγχος θα πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης ακρόασης. Σε μια τέτοια υποψία, συνιστάται μια επίσκεψη στον ειδικό.

απώλεια ακοής λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου

εγκεφαλικά επεισόδια που επηρεάζουν τον κροταφικό λοβό μπορούν να επηρεάσουν τους ακουστικούς σιδηρόδρομους και συνεπώς να περιορίσουν την ακοή. Μια σύνδεση μεταξύ της απώλειας ακοής και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί επίσης να δει το αντίστροφο: οι ασθενείς που υπέστη ξαφνική απώλεια ακοής έχουν δείξει σε μελέτες υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

απώλεια ακοής από Corona

Γενικά, οι ιογενείς λοιμώξεις επηρεάζουν ενδεχομένως την εμφάνιση απώλειας ακοής. Μέχρι στιγμής, οι περιορισμοί ακοής έχουν μέχρι στιγμής γνωστούς ως ένα ενεργό σύμπτωμα Covid-19. Στο πλαίσιο των καθυστερημένων συνεπειών, η απώλεια ακοής αναφέρεται συχνότερα, αλλά η σύνδεση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί λόγω έλλειψης έρευνας. Εάν υποφέρετε από απώλεια ακοής στο πλαίσιο μίας λοίμωξης Corona, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε το συντομότερο δυνατό.

απώλεια ακοής σε γήραση

από περίπου την ηλικία των 50 ετών, αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης που μειώνει την απόδοση της ακοής. Οι αιτίες της απώλειας ακοής, που ονομάζεται επίσης presbyakusis , δεν διευκρινίζονται πλήρως. Μπορεί να υποτεθεί ότι το κλείσιμο των κυττάρων τρίχας στο εσωτερικό αυτί της φυσικής γήρανσης, οι δεκαετίες της ηχορύπανσης και οι κληρονομικοί παράγοντες επηρεάζονται.

Ξαφνική απώλεια ακοής

Μια ξαφνική απώλεια ακοής είναι όταν η απώλεια ξαφνικά εμφανίζεται σε ένα ή και τα δύο αυτιά μέσα σε λίγες μέρες. Πρόκειται για ιατρική έκτακτη ανάγκη με την οποία θα πρέπει να δείτε αμέσως γιατρό. Μερικοί από αυτούς που επηρεάστηκαν ακούνε έναν ήχο "plop" πριν αρχίσει η απώλεια ακοής. Επιπλέον, συχνά εμφανίζεται ένας συνδυασμός με εμβοές ή ζάλη. Οι αιτίες περιλαμβάνουν:

  • υπερβολική ποσότητα κεριού αυτιού
  • ιογενείς λοιμώξεις
  • Tumore
  • Τραύμα κεφαλής
  • φάρμακα
  • ανοσοποιητικές ασθένειες
  • Ιδιοπαθητικές ασθένειες (πολλαπλή σκλήρυνση, menière )
  • αγγειακές ασθένειες που περιορίζουν την παροχή αίματος στο αυτί.

Η διάγνωση της "απώλειας ακοής" λαμβάνει χώρα σε περίπτωση μείωσης της ακρόασης περισσότερων από 30 ντεσιμπέλ σε τρεις συχνότητες. Συνήθως η δημιουργία μιας ξαφνικής απώλειας ακοής είναι δυνατή εντός δύο εβδομάδων, αλλά ο τύπος και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη συγκεκριμένη αιτία.

θεραπεία απώλειας ακοής

Ανάλογα με την αιτία της απώλειας ακοής σας, διαφορετικά μέτρα θεραπείας είναι πολλά υποσχόμενα. Πολλές σκανδάλες μπορούν ήδη να αφαιρεθούν με μικρές παρεμβάσεις ή θεραπεία με φάρμακα. Οι βλάβες της ακοής που συμβαίνουν μέσω λοιμώξεων επιλύονται επίσης μετά τη θεραπεία της νόσου. Στην περίπτωση μόνιμων περιορισμών ακρόασης, η θεραπεία που χρησιμοποιεί βοηθήματα ακοής είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμη. Ισχύει τα ακόλουθα: Όσο νωρίτερα ο περίπατος στο γιατρό, τόσο το καλύτερο. Εάν περιμένετε πολύ καιρό, κινδυνεύετε να επιδεινωθεί η ακοή σας ή άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η τάση προς την κοινωνική απομόνωση.